Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg След прословутия мунмурандум-ултиматум, измъдрен от ПП/ДБ, който

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg След прословутия мунмурандум-ултиматум, измъдрен от ПП/ДБ, който
Коментари Харесай

Сетила се Мара да се побара или какво още ще измислят от ПП/ДБ, за да не изпуснат властовите постове и пътуванията по света

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg 

След прословутия мунмурандум-ултиматум, измъдрен от ПП/ДБ, който оферираше делкане на властта 50:50, въпросните обединения бяха решили, че с този документ са си оплели кошницата. Тъкмо наближи ротацията, а те внезапно се досетиха, че би трябвало номинациите за регулаторите да бъдат правени от оптимално необятен кръг заинтригувани страни, както да съществува и предписание за отвод от претенденти с ярки политически профили. Разбира се, за каквито и да е позиции, заемани от тях предходните месеци, това предписание не важеше – отпред бяха мощно обвързани с партиите им фигури.

Както изясни Петков, решили да създадат „ промяна на метода ” и изработили мунмурандум, а новите хрумвания за правила за номиниране на претендентите за регулаторните органи, 50 на 50 назначения, би разрешило на ПП/ДБ да имат надзор върху процесите в тях. Появи се концепцията и за правото на несъгласие при промяната на министри, като той побърза да се оправдае, че в случай че въпреки всичко се стигнело до избори и ГЕРБ не одобряват тези нововъведения, повода ще е единствено, че партията на Бойко Борисов (и ДПС) желаели да имат „ 2/3 в тези регулатори ".

Междувременно, изчаквайки отговора на ГЕРБ, това не попречи на Ники да пътува, правейки си противен политически ПР на гърба на нещастието в Украйна. Той се поразходи до Киев, срещна се с украинския президент Володимир Зеленски, похвали се, че му е подарил имитация на меча на хан Кубрат (който обаче напълно чистосърдечно Зеленски си призна, че не е видял и е схванал за него едвам на взаимния брифинг), дръпна му един роман за легендата и символиката на меча, след това се самопохвали за поддръжката, която страната ни оказва на Украйна.

Паралелно с него, на посещаване в Париж беше министърът на защитата Тодор Тагарев, който за разлика от Денков най-малко не говореше празни приказки какво сме били създали за украинците, а избра да разгласява свои фотоси от Елисейския замък. Вероятно по-далновидното му държание е било плод и на това, че от толкоз обещания да дадем оръжия на Украйна, към момента нищо сходно не се е случило. Нещо повече – позорът се добавя от това, че и обещаните зимни ръкавици още не са достигнали предназначението си, което живот и здраве, ще стане... лятото. Как беше – доста искахме, само че нямахме предпочитание...

А другояче си имаме евроатлантическо болшинство, имаме си и ръководство, в което Политическа партия и Демократична България са с съществена роля, имаме си натовски орел за министър на защитата, имаме и няколко парламентарни решения, които би трябвало да са спомагателен мотив „ за ”. 

Малко по-рано и Асен Василев се разноски до Съединени американски щати, като предварителният план бе за доста по-разточителна делегация. Важното е, че госпожа Лорер не пропусна тази презокеанска екскуризя. Явно освен на Денков му се пътува.

Хубава работа, но българска! Но това по никакъв метод не попречи на Петков и сие да слагат ултиматуми и оферират мунмурандум, в които са описали по какъв начин би трябвало да се случват нещата и какво ГЕРБ трябвало да създадат, с цел да не се стигне до предварителни избори.

Всъщност концепцията е ясна – с изключение на делкането, което съгласно Политическа партия и Демократична България очевидно се постанова тъкмо преди ротацията, те се пробват по този метод да лимитират въздействието на Движение за права и свободи. Интересното е обаче, че не направиха това, когато имаха много повече благоприятни условия, а разчитаха на техните гласове, нямаха забележки към говореното и постоянно острите реакции на Делян Пеевски, в противен случай. Сега внезапно се пробват да наложат следващия ултиматум към ГЕРБ – или ние, или Движение за права и свободи. Как обаче си показват отсега нататък да се гласоподават значимите решения без Движението, е въпрос, за който Петков и сие очевидно не са се замисляли. Нещо повече, те месеци наред си консумираха властта, като нямаха нищо срещу наличието в леглото им на Пеевски.

За 9-те месеца, в които Политическа партия и Демократична България разполагаха с съвсем всички министри, те първо – не реализираха нищо запаметяващо се, второ – апетитът им набъбна неимоверно, трето – станаха толкоз нагли, че обществено оферират делкане, демонстрирайки с изключение на политическа, и морална незрялост. Опитват се да създадат Външно министерство ябълката на раздора, сигурно неосъзнавайки (а и без да се интересуват въобще), че познатото, утвърдилото се, уважаваното от сътрудниците ни лице по света, е Мария Габриел, не Николай Денков.

И както бяха уверени, че са създали уау оферта към ГЕРБ и Борисов, водачът на ГЕРБ ги отвърна с предложение за съдружно съглашение за идващите три години, като в него ясно ще е написано министрите да са разпределени съразмерно по отношение на вотът на гласоподавателите от парламентарните избори, ясно заявявайки, че в случай че и по този начин не се получи, идва ред на нови избори, наблягайки, че въпросът за Външно министерство не е на дневен ред и в случай че ПП/ДБ се опитат да го търгуват, няма да има нито сглобка, нито съглашение, нито взаимна работа.

Ясно се видя, че Политическа партия и Демократична България внезапно се озоваха в небрано лозе, като Петков побърза да съобщи, че трябвало по-ускорено да се работи, тъй като на раменете им стои цялата страна. Видимо раздразнителен беше и на въпрос, касаещ министерските постове – внезапно, по думите му, те не били толкоз значими, фокусът бил върху регулаторите.

Най-смешното беше, че Петков, с цялата си безочливост, внезапно съобщи, че било време да се спрат да си играят на спектакъл и незабавно да седнат и да решат най-важните задания. „ Стига медийни изяви, цялата страна нас чака ”, написал той на Борисов. Едно не може да му се отхвърли на господин мунмурандум – няма и капчица срама.

Именно през последните дни стана ясно и че очевидно освен Ники желае да пътува, а съдейки по изнесената информация, това важи за множеството министри на ДБ/ПП. Дамата с костенурките - Зарица Динкова, против която е скочил целият туристически отрасъл, се е разходила за над 50 нощувки по света и у нас. Тази на нововъведенията Милена Стойчева – 46 пъти, на земеделието Кирил Вътев - 24 нощувки, на енергетиката Румен Радев - 24 нощувки, на екологията Юлиян Попов - 42 нощувки, на обществената политика Иванка Шалапатова - 30 нощувки. Това е и с което вероятно ще бъдат запомнени въпросните, тъй като нищо по-съществено не направиха на постовете си.

Е, по какъв начин Политическа партия и Демократична България да изтърван кокала! Кога повторно, с техните извънредно незадоволителни гласове, които получават на избори, ще имат опция да си играят на ръководещи, да се разхождат по всички страни, да взимат значими решения, да слагат ултиматуми. Всъщност при последващи избори – без значение предварителни или постоянни – би трябвало да се случи знамение, с цел да се приближат даже до сегашните си резултати. И те това го знаят чудесно, заради което нетърпеливо се пробват да спасят задниц... пардон, пътуванията си по света.

* * *

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.  


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР